Panasonic E9CKP och E12CKP

CS-E9CKP och CS-E12CKP från Panasonic är Sveriges mest vanliga luftvärmepump och såldes fram till 2006. Den har en Scroll-kompessor som klarar drift även vid låg utetemperatur. Men den har inte någon elektronisk expansionsventil utan enbart kapilärrör som tryckstyrning vilket gör att den inte är lika effektiv som dagens Panasonic NE- ochn HE-modeller.

E9CKP var otroligt utsatt för parallell-import och de modeller som togs till Sverige från Sydeuropa saknar kondensisolering kring kalla rördelar vilket kan medföra oljud, de saknar trågvärmare vilket medför att utedelen isar igen och de saknar kompressorvärmare som medför att kompessorn kan gå sönder vid alltför låg utomhustemperatur.

Avsaknaden av kompressorvärmare och att den har kapillärrör som tryckstyrning är förmodligen en konstruktion som inte var eller är avsedd för den nordiska marknaden, vilket gjort kompessorhaveri vanligt vid drift under låg utomhustemperatur.

Kompressorhaveri E9CKP och E12CKP

Tyvärr är inte CU-E9CKP eller CU-E12CKP utbytbar mot någon av dagens utomhusdelar utan man måste byta kompressor eller både inne- och utedel. Då dagens NE- och HE-modeller är så mycket effektivare så är ett utbyte att föredra.
Behöver du hjälp, fyll i vårt serviceformulär så hjälper vi dig snarast.

Oljud från inomhusdelens fläktmotor

CS-E9CKP är original utrustad med en likströmstyrd fläktmotor som är kullagrad. Likströmstyrningen orsakar en krypström genom fläktmotorns kullager varvid små gnistor sakta men säkert skadar kullagret och det börjar låta illa om innedelens fläktmotor. Felet åtgärdas genom byte till en ny fläktmotor med grafitlager. behöver du byta fläktmotor, fyll i vårt serviceformulär så hjälper vi dig snarast.

Att man aldrig gjort service på luftvärmepumpen kan också orsaka att fläktmotorn går sönder.

Fyll i kontaktformuläret så får du snabbt hjälp.